czwartek, 21 września 2017

Nowości wydawnicze wrzesień/październik - Wydawnictwo Psychoskok






Balans Angelika Nowak
Po wypadku Sönke Petersen próbuje odnaleźć balans we własnym życiu. W trakcie rehabilitacji szuka go w ciele. Balansuje pomiędzy radością jeżdżenia na motocyklu żużlowym, a smutkiem jaki dostał w postaci wózka inwalidzkiego. Niegdyś balansował na granicy życia i śmierci, teraz balansuje na granicy mocy i niemocy, odnajdując siebie pomiędzy szczęściem i nieszczęściem. Utrzymanie życiowej równowagi ma inną granicę u każdego z nas. Często chwiejemy się stąpając po cienkiej linii nad przepaścią, przesuwając granicę zdrowego rozsądku. Treść jaką niosą słowa Sönke, jego bliskich i przyjaciół w zestawieniu z moim postrzeganiem świata pokazuje, że przez życie należy kroczyć odważnie, bez kompleksów i z zachowaniem balansu świadomości. 

PREMIERA: 29.09.2017



Dogoterapia w pigułce Marta Paszkiewicz
„Dogoterapia w pigułce” Marty Paszkiewicz to doskonała podstawa merytoryczna dla każdego początkującego dogoterapeuty lub osoby chcącej zaznajomić się z omawianym tematem. W przystępny i jasny sposób przybliża tematykę, jaką jest animaloterapia, czyli terapia z udziałem zwierząt. Mówi się, że pies to najlepszy przyjaciel człowieka. Zawsze można liczyć na jego obecność, przytulić, pobawić się. A gdyby tak jeszcze leczył? Autorka przybliża i czytelnie opisuje kynoterapię, pokazując jej zalety oraz docelowe grupy chorych i niepełnosprawnych. W przystępnej formie przedstawia dobroczynny wpływ psich-terapeutów na dzieci z zespołem Downa, porażeniem mózgowym, nadpobudliwością, czy autyzmem. Dogoterapia może również służyć pokonywaniu kynofobii, czyli lęku przed psami. Może również pomagać osobom dotkniętym chorobami nowotworowymi, ponieważ nawiązywanie więzi z psem daje motywację do walki i niweluje poczucie osamotnienia. Dzięki temu poradnikowi metoda wspomagająca leczenie i rehabilitację z udziałem zwierząt ma szansę dotrzeć do większej liczby osób, dla których może stać się ona bezcenna. 

PREMIERA: 4.10.2017




Jak ułożyć swoje życie finansowe Mariusz Sander
Borykasz się z problemami finansowymi i nie wiesz, jak to zmienić? Chciałbyś prowadzić swój interes, ale brak ci odwagi lub, co gorsza, wszyscy wokoło wmawiają ci, że to się nie uda? Chciałbyś już po kilku latach prowadzenia własnego interesu żyć na poziomie, o jakim teraz nawet nie marzysz? Wierzysz w to, że jest to możliwe? Otóż kluczem do sukcesu i pierwszym krokiem w osiągnięciu finansowej wolności jest zmiana sposobu myślenia. Publikacja „Jak ułożyć swoje życie finansowe” jest swoistym abc budżetu, w którym autor krok po kroku, w przystępny i zrozumiały sposób wyjaśnia jak zbudować finansową przyszłość. Autor podsuwa pomysły na zwiększenie zarobków i pokazuje, że poprzez zmianę swojego nastawienia do wydatków i stosowanie odpowiednich form oszczędzania, możemy stać się kowalami własnego losu, osiągając finansową niezależność. W zrozumiały sposób wyjaśnia odbiorcom podstawowe pojęcia związane z pomnażaniem kapitału. Opisuje mniej i bardziej ryzykowne sposoby zarabiania od lokat, poprzez giełdę, aż po inwestycje alternatywne. Przedstawia praktyczne porady dotyczące inwestowania, unikając przy tym specjalistycznego języka i wskazywania dróg „jedynie słusznych”. Książka wybitna i jedyna w swoim rodzaju. 

PREMIERA: 16.10.2017


Niczyj. Prawdziwe oblicza bezdomności Ewelina Rubinstein
W każdym przypadku bezdomność jest podobna. Smutna. Mająca ziemistą cerę, otępiały wzrok i chaos w głowie. „Niczyj" to nie tylko książka. To lektura niezwykła i szczera. Historia o bezdomnych, a przede wszystkim zbiór niezwykłych rozmów z osobami, które nie wstydziły się opowiedzieć o tym, co czują, dlaczego płaczą, o czym śnią, z czego się śmieją, za czym tęsknią. To opowieści przepełnione bólem i rozpaczą. Wspomnienia o utraconych miłościach, braku pracy, polityce, przemocy domowej i nałogu... Autorka dotarła do wielkich aglomeracji i małych miasteczek, porównała w jaki sposób żyją, jak radzą sobie z tym niezwykle trudnym czasem ludzie, których życie pewnego dnia zmieniło się nie do poznania. „Niczyj” to obraz szarego, ziemistego smutku i emocjonalnego krzyku, który wyrósł z utraconych miłości, braku pracy, rodziny, alkoholizmu, życiowych potknięć. To wyjątkowa książka. Prawdziwa w każdym calu... 
PREMIERA: 31.10.2017




W służbie Bonapartego Wojciech Motylewski
Trzecia część warmińskiej sagi przybliżającej czasy epoki napoleońskiej. Powieść przenosi czytelnika pod mury smoleńskiej twierdzy, gdzie w 1812 roku Napoleon podejmuje zgubną dla siebie decyzję marszu na Moskwę. Maurycy Giersz, syn kowala z Lidzbarka Warmińskiego, ówczesnego Heilsberga, u boku marszałka Neya szuka zapomnienia po trudnych chwilach, jakie dostarczyło mu życie. Zdobycie prastarej stolicy Rosji okazuje się pyrrusowym zwycięstwem, po którym następuje pełen tragicznych sytuacji i licznych zwrotów akcji odwrót. Maurycy, w towarzystwie swojej nowej miłości zdecydowanie stawia czoła niebezpieczeństwom i czyni wszystko, by wrócić do czekających na niego bliskich. Ciepło domowego ogniska wydaje się rzeczą nieosiągalną... 
PREMIERA: 9.10.2017




poniedziałek, 18 września 2017

Cytatowy poniedziałek - odsłona 93 "Łatwopalni" Agnieszka Lingas-Łoniewska


"Uporczywe, swędzące, niedające się niczym pokonać przeświadczenie, że już nigdy nie zazna spokoju, ciszy wytchnienia, że życie nomady jest mu pisane, że droga to jego jedyny przyjaciel". 

"Było jej żal dziewczyny, która kochała za bardzo, im była starsza, tym bardziej zaczynała zdawać sobie sprawę, że ona także jest taką zamurowaną białogłową i nigdy nie wydostanie się na wolność". 

"Ludzie od zawsze byli spętani jakimiś ograniczeniami, ciągle się czegoś bali, ciągle byli w czymś uwięzieni". 

"Była pełna obaw, a jednocześnie miała wrażenie, jakby dopiero rozstąpiły się nad nią chmury i ujrzała przejrzystość powietrza. Miała siłę i ochotę, aby nabrać je w płuca. To tak, jakby do tej pory się dusiła". 

"Chciałbym, aby kiedyś przyśniły mi się twoje oczy". 

"Nie zaplątywać się w myśli, wspomnienia, przeżycia. Postawić wszystko na jedną kartę i zdać się tylko na pragnienia". 

"Chociaż na chwilę zapomniał, co to znaczy czuć zimno, zapragnął, aby to ciepło spłynęło do jego zamrożonego serca, które zapomniało, co to znaczy bić w rytmie miłości". 

"Dzisiaj świat się zatrzymał, a wraz z nim wszystkie troski i zmartwienia".

środa, 13 września 2017

CZAROMAROWNIK i magiczna blogowa akcja!



W poniedziałek pojawiła się moja recenzja CzaroMarownika 2018, którą możecie przeczytać TUTAJ. A dzisiaj chciałabym Was zaprosić do dwóch dziewczyn, które dzięki czarodziejskiej akcji blogowej Wydawnictwa Kobiecego wytypowałam, aby również miały okazję napisać kilka słów o tym kalendarzu.




Imperium Książkomaniaczki


To właśnie u tych dziewczyn pojawią się kolejne opinie o CzaroMarowniku! Serdecznie zapraszam!

poniedziałek, 11 września 2017

[137] CZAROMAROWNIK - ZACZAROWANY KALENDARZ NA ROK 2018

CzaroMarownik
Wydawnictwo Kobiece 2018

Ocena: 10/10

Jeśli szukasz niepowtarzalnego kalendarza, który każdego dnia doda odrobinę magii do Twojego życia, to najlepszym wyborem będzie CzaroMarownik. Ten wyjątkowy kalendarz stworzono dla kobiet takich jak Ty, które chcą czegoś więcej niż zwykłego kalendarium. Dzięki niemu każdy dzień możesz zacząć magicznie i pozytywnie, bo poza dawką magicznych inspiracji CzaroMarownik oferuje również porcję pozytywnej energii. Każda strona kalendarza zawiera podstawowe informacje astrologiczne oraz kieruje do czytelnika pozytywne przesłanie. CzaroMarownik to również świetny poradnik, w którym znajdziesz mnóstwo artykułów, praktycznych porad i przepisów w dziedzinie urody, zdrowia i mody. Pełen pozytywnych myśli na każdy dzień CzaroMarownik 2018 sprawi, że: – Poznasz szczegółowy horoskop dla swojego znaku zodiaku na 2018 rok i sprawdzisz, co przyniesie los w sprawach miłości, kariery i zdrowia; – Wypróbujesz przepisy na zdrowe dania i receptury na naturalne kosmetyki; – Odkryjesz magiczne ciekawostki oraz porady, jak zadbać o ciało, urodę i duszę; – Znajdziesz idealny organizer w eleganckiej formie dopasowany do twojej torebki.

      Dzisiaj mam dla Was całkiem ciekawą recenzję, bo nie będzie to opinia o książce, a o zaczarowanym kalendarzu, który wyszedł nakładem wydawnictwa Kobiecego. Myślę, że spodoba się Wam to, co mamy w jego wnętrzu.
      To co na pierwszy rzut oka przyciąga w znacznym stopniu moją uwagę to przepiękna twarda okładka. Cudowny kolor i białe wykończenie sprawia, że kalendarz w stu procentach przypomina czarodziejską księgę. W tym kalendarzu to nie tylko piękna oprawa zachęca do zakupu. Wnętrze kryje, poza standardowymi kartkami do zapisu planu dnia cudowne cytaty na każdy dzień. Osobiście lubię takie złote myśli, więc jak dla mnie to strzał w dziesiątkę.


    W kalendarzu, określanym mianem zaczarowanego, nie może zabraknąć horoskopów oraz innych magicznych ciekawostek takich jak: dobór odpowiednich kamieni szlachetnych dla swojego znaku zodiaku, kolory świec w magii, tajniki wystroju wnętrz według Feng Shui, a dla lubiących ciekawą oprawę bliskości drugiej osoby spis afrodyzjaków, które każdy z nas ma w swojej kuchni. To na prawdę nieszablonowe i interesujące nowinki, które w ciągu roku będziemy mogli odkryć. Oczywiście niecierpliwe osoby, do których również się zaliczam, zapoznają się ze wszystkimi ciekawostkami od razu. Bo po co czekać do września 2018, prawda? ;)



 Dodatkowo, osoby pracujące nad kalendarzem zapewnili posiadaczom zaczarowanego kalendarza wskazówki dotyczące przechowywania rzeczy w szafach, dobrej organizacji dnia i porządkowania swojego domu. Zadbali również o aspekty zdrowotne - spis witamin potrzebnych naszemu organizmowi i co się dzieje kiedy mamy ich niedobory. A może macie ochotę na rozpoczęcie aktywnego życia? Kalendarz ten zapewni Wam motywację w działaniu! 
Jak się Wam podoba tegoroczna edycja CzaroMarownika? Czy zauroczył Was tak samo jak mnie? Jeśli tak to nie czekajcie! Zamówcie już teraz!

Za egzemplarz kalendarza dziękuję Wydawnictwu Kobiecemu!
Wydawnictwo Kobiece

Cytatowy poniedziałek - odsłona 92 "Kruk" Piotr Górski



"Gówno prawda, że człowiek kieruje własnym życiem. Kierują nim impulsy, nad którymi nie ma panowania. I trzeba ponosić tego konsekwencje".


"Do miejsca człowiek się przyzwyczaja, a życie go dogania".


"Piękne miejsce nie uczyni człowieka szczęśliwym, jeśli człowiek nie przyniesie tam szczęścia ze sobą".


"Człowiek nie zna sam siebie. Gdy siebie poznaje, bywa zdziwiony".


"Przeżywał jedną z tych chwil, w których ma się pewność, że jeśli świat zaraz się skończy, to przyjmie się to bez żalu, bo ten świat spełnił swoje obietnice".


"Co innego, gdy pewne rzeczy tylko się myśli i nigdy nie wypowiada ich na głos. Co innego, gdy zostaną wypowiedziane w obecności innych". 



sobota, 9 września 2017

Nowości wydawnicze - Wydawnictwo HarperCollins Polska

Logo Harper Collins



Lifeblood. Krew Życia Gena Showalter
Tenley żyje w świecie, w którym trzeba zdecydować, czy po śmierci przyłączyć się do stronnictwa Trojki, czy do Miriady. Wybiera Trojkę i od razu wyrusza na pierwszą misję. Tym trudniejszą, że właśnie trwa wojna, na której nie bierze się jeńców. Każde ze stronnictw chce niepodzielnie panować nad światem, nie ma mowy o kompromisie. Obdarzona niezwykłymi umiejętnościami Tenley jest cennym nabytkiem dla Trojki, ale śmiertelnym zagrożeniem dla Miriady. Gdy wydaje się, że jej misja zakończy się powodzeniem, Tenley staje przed najtrudniejszym wyborem – jeżeli wykona zadanie, zniszczy człowieka, który może dać jej szczęście.




#niewidzialna Sharon Huss Roat
Offline Vicky Decker nie rzuca się w oczy. Jest przeciętna, chorobliwie nieśmiała, nie ma znajomych. Czuje się samotna. Jako @Observi jest duszą towarzystwa. Wrzuca zdjęcia z imprez, kolorowe stories, na których jest roześmiana, wśród znanych ludzi. Ma coraz więcej followersów, zbiera tysiące lajków i komentarzy. Na Instagramie jest gwiazdą, po raz pierwszy w życiu. W końcu może być tym, kim chce. Fikcyjny profil dopracowuje w każdym szczególe. Uświadamia sobie, że mogłaby spędzić resztę życia, nie wychodząc z pokoju. Im bardziej jest popularna jako @Observi, tym lepiej rozumie, że w realnym świecie roi się od ludzi, którzy są równie #samotni i #niezauważani jak ona. By pomóc im i sobie, musi pokazać światu swoją prawdziwą twarz. Czy zdobędzie się na odwagę i zacznie żyć naprawdę?




Prawdziwa Ginny Moon Benjamin Ludwig
Nazywam się Ginny Moon. Podobno postrzegam świat inaczej niż większość z was. Mam poważny problem, który muszę jak najszybciej rozwiązać, ale nie mogę się skupić, bo elektroniczne plastikowe dziecko nie przestaje płakać. Może przestanę je słyszeć, jeśli włożę je do walizki, przykryję kocem i wsunę pod łóżko. Zupełnie jakbym odepchnęła ten hałas w głąb mózgu. Bo mózg jest wewnątrz głowy. W takim bardzo ciemnym miejscu, gdzie nikt poza mną nic nie może zobaczyć. Wkładam elektroniczne plastikowe dziecko do walizki i zaczynam zgarniać koce. Kładę je na buzi niemowlaka, potem jeszcze biorę poduszkę i kilka pluszaków. Domyślam się, że za kilka minut hałas ustanie. Bo żeby płakać, trzeba oddychać. Wzruszająca historia autystycznej czternastolatki, która szuka bliskości w kolejnej rodzinie zastępczej.





Marlena. Błękitny anioł w garniturze C.W. Gortner
Maria Magdalena Dietrich pochodzi z niezamożnej mieszczańskiej rodziny. Chce grać na skrzypcach. Kiedy jej karierę przerywa wojna, postanawia zostać śpiewaczką. Rzuca się w barwny świat berlińskich kabaretów. Słynąca ze zmysłowej urody, głębokiego głosu, uwodzicielskich sukienek i szytych na miarę garniturów, Marlena przyciąga coraz liczniejszą publiczność i wikła się w kolejne burzliwe romanse. Taki jest początek porywającej historii… „Marlena. Błękitny anioł w garniturze” - bogata w fakty i poruszająca powieść poświęcona jednej z największych legend złotej ery Hollywoodu. To książka o kobiecie o silnym charakterze, wielkich ambicjach i marzeniach, która odrzucała konwenanse, uwodziła świat i szła przez życie na swoich warunkach.





Zdobyć Rosie. Początek gry Kirsty Moseley
Nate Peters, niepoprawny podrywacz i łamacz serc, lubi swoje życie pełne przelotnych romansów. Patrząc jednak na szczęśliwe małżeństwo Anny i Ashtona, coraz częściej zastanawia się, jak by to było, gdyby miał dziewczynę na stałe. Uznaje, że jeszcze do tego nie dorósł. Aż do czasu, kiedy poznaje Rosie. To zdecydowanie kobieta na całe życie, nie na krótki romans. Absolutnie wyjątkowa i niestety całym sercem oddana komuś innemu. Rosie nie jest zainteresowana znajomością z Nate’em, co tylko mobilizuje go do działania.





Skorumpowani Don Winslow
Zawsze wiemy, jak coś się zaczęło, ale nigdy nie możemy przewidzieć, jak się skończy. Denny Malone nie ma wielkich marzeń, chce po prostu być dobrym gliną. Nazywany królem północnego Manhattanu, wielokrotnie nagradzany nowojorski sierżant policji, jest rzeczywistym dowódcą grupy Da Force. To najlepsi z najlepszych, najbystrzejsi i najbardziej bezwzględni funkcjonariusze, elitarny zespół o nieograniczonych uprawnieniach, powołany do zwalczania gangów, handlu narkotykami i bronią. Przez osiemnaście lat służby, dniem i nocą, Malone, zawsze na pierwszej linii, widział zbyt wiele. Bestialsko okaleczeni ludzie, zmasakrowane zwłoki, przerażeni świadkowie to jego codzienność. Służył i chronił, jak najlepiej potrafił, w mieście zbudowanym na wybujałych ambicjach i korupcji. Tylko nieliczni wiedzą, że Denny Malone ma brudne ręce. Wraz z kolegami ukradł kilka milionów dolarów – w narkotykach i gotówce – zdobytych podczas największego policyjnego nalotu w historii Nowego Jorku. Teraz Malone znalazł się w sytuacji bez wyjścia, coraz mocniej naciskany przez agentów federalnych, rozdarty między poczuciem zawodowej odpowiedzialności i lojalnością wobec kolegów, rodziny i ukochanej kobiety. Chce wyjść z tej historii cało, ocalić ciało i duszę, ale w mieście wstrząsanym kolejnymi gwałtownymi zamieszkami na tle rasowym nikt nie jest bezpieczny. Porywająca opowieść o chciwości i przemocy, nierówności społecznej i rasowych uprzedzeniach, zbrodni i niesprawiedliwości. O karze i odkupieniu, o pozornie niewidocznym, lecz nieustannie narastającym napięciu między policją i różnymi grupami społecznymi, które powinny być jednakowo traktowane i ochraniane. Przenikliwy opis miasta i portret uwikłanych w nieczyste interesy ludzi stojących nad otchłanią. Mistrzowskie dzieło miejskiego realizmu, pełne niespodziewanych zwrotów akcji i dylematów moralnych. Pasjonująca analiza amerykańskiego społeczeństwa i najgroźniejszych wyzwań naszych czasów.


Premiera: Wrzesień


czwartek, 7 września 2017

|16| Filmówka: Kolekcjoner kości




Znalezione obrazy dla zapytania kolekcjoner kości
Źródło
Tytuł filmu: Kolekcjoner kości
Tytuł oryginału: The Bone Collector
Reżyseria: Phillip Noyce
Gatunek: Kryminał, thriller
Czas trwania: 1 godzina 58 minut 
Ocena: 9/10


Ekranizacja powieści Jeffery'ego Deavera. Sparaliżowany i pogrążony w depresji detektyw Lincoln Rhyme zostaje poproszony o pomoc w schwytaniu seryjnego mordercy.



Znalezione obrazy dla zapytania kolekcjoner kości
Źródło




     Kolekcjoner kości to film, który trafi wyłącznie do pewnej grupy widzów. Nie każdy lubi ekranizacje, w których mamy do czynienia z seryjnymi zabójstwami, niewyjaśnionymi sprawami i oddechem mordercy na karku. To film, który uderzył mnie swoją realnością i tym, że pomimo swojego wieku, nadal można go uznać za bardzo dobrą produkcję. Poznajemy tutaj detektywa, który po wypadku jest całkowicie niepełnosprawny fizycznie, ale nie umysłowo. Dzięki swojej intuicji i wiedzy, skutecznie pomaga pracy policji. Teraz sprawa się komplikuje, miasto zmaga się z dziwnymi morderstwami, które powtarzane są w schematyczny sposób i za każdym razem sprawca zostawia dla policji wskazówki, które mają ich naprowadzić. Wspomnę, że jest to ekranizacja książki "Kolekcjoner kości", której niestety nie miałam okazji przeczytać, ale jeśli tylko nadarzy się okazja, zrobię to z ogromną przyjemnością - mam nadzieję, że napięcie i klimat jest równie dobry, jak nie lepszy w powieści. Jedynie co nie podobało mi się w tym filmie, to taka niezdecydowana i niepewna postać policjantki, którą grała Angelina Jolie. Momentami irytowała, ale o tym zapominam i skupiam się na pozytywach.



Źródło

       "Kolekcjoner kości" to bardzo dobry, dynamiczny i pełny akcji film. Momentami mroczny, co dodatkowo nakręca już i tak lekko straszny klimat charakterystyczny dla filmów z gatunku thriller. Obsada i cała gra aktorska również jest warta wspomnienia. Niepełnosprawny detektyw, którego grał Denzel Washington to najbardziej dopracowana postać filmowa jaką mogę na chwilę obecną sobie przypomnieć. Pomimo blokady, jaką stanowi jego ciało, nadal pracuje, choć ma momenty załamania, doprowadza do rozwiązania zagadki, kto stoi za tajemniczymi i brutalnymi morderstwami, gdzie sam ledwo ujdzie z życiem. Jeśli lubicie tego typu produkcje to ten film będzie strzałem w dziesiątkę. Z każdą mijającą minutą dzieje się coraz więcej, nie będziecie się nudzić. Obiecuję!


poniedziałek, 4 września 2017

Cytatowy poniedziałek - odsłona 91 "Dom bez okien" Nadia Hashimi cz. 2


"Nasze umysły to dzikie bestie. Oswajamy je za pomocą strachu przed Bogiem albo karą, ale czasami odmawiają posłuszeństwa. Wtedy przybierają zły obrót". 

"Teraźniejsze przeszkody uczynią jego zwycięstwo tym słodszym". 

"Nic nie było w stanie zmienić przeszłości, nawet magia. Liczyła się tylko przyszłość i mające nastąpić dni - czy będzie ich wiele czy niewiele". 

"Zawsze jednak istniała szansa, że uratuje się z popiołów rozżarzony węgielek, w którym na nowo rozgorzeje życie". 

"Dziś wieczorem wysłuchasz smutków mojej duszy. Lecz już jutro zamkniesz na wszystko swoje uszy". 

"Czasem trudno zdecydować, czy to człowiek jest szalony czy świat wokół niego. Czasem trzeba postradać lekko zmysły, aby móc przeżyć". 

"Nic nie pozostaje długo pod ziemią, szczególnie tutaj, gdzie ludzie wiecznie kopią i próbują coś wydobyć na światło dnia". 

"Słowa, które nigdy między nimi nie padły, pytania, które miały do siebie nawzajem, rozpierzchły się na wiosennym powietrzu, zastąpione przez szemranie rzeki zasilanej górskimi źródłami".


niedziela, 3 września 2017

[136] Sarah Morgan - ZACHÓD SŁOŃCA W CENTRAL PARKU

Sarah Morgan - ZACHÓD SŁOŃCA W CENTRAL PARKU
Wydawnictwo HarperCollins Polska 2017
Przekład: Elżbieta Regulska-Chlebowska

Ocena: 8/10

Frankie jest konkretna i rzeczowa, nie lubi wylewności, nie wierzy też w romantyczne związki. Ale choć wygląda na silną i opanowaną, kłębi się w niej mnóstwo emocji. Rozwód rodziców i złośliwość rówieśników mocno ją zraniły, dlatego Frankie ukrywa się za pozą twardzielki i za okularami. Nie może jednak udawać i maskować się w nieskończoność. Na szczęście może liczyć na przyjaciółki, a zwłaszcza brata jednej z nich, Matta, który szczególnie ją lubi. Lecz co robić, kiedy to właśnie Matt, najlepszy przyjaciel, staje się problemem, odkrywając przed nią własne sekrety?


     "Zachód słońca w Central Parku" to ciepła opowieść autorstwa Sarah Morgan, która z pozoru wydaje się być zwyczajną obyczajówką, jednak jej wnętrze kryje całkiem ciekawą i ważną treść.
     Historia zawarta w książce dotyczy nie tylko miłości. Przedstawia ona przemianę młodej dziewczyny, Frankie, która uciekła z rodzinnego miasta do Nowego Jorku. Tam, pod wymyśloną przez siebie przykrywką wśród obcych ludzi próbuje udawać kogoś kim nie jest. Frankie jako nastolatka została obarczona przez rodziców ogromnym brzemieniem w postaci opieki nad zrozpaczoną matką i ukrywaniem kłamstw ojca, dodatkowo jej całkowicie zaniżona samoocena sprawia, że dziewczyna z niesmakiem spogląda na zakochane pary i szczęśliwe małżeństwa. Uważa, że każdy, nawet najlepszy związek prędzej czy później się rozpadnie. Jednak tym wszystkim wyznawanym przez nią wartościom zaprzecza to, co czuje do Matta. Do wieloletniego przyjaciela, który odwzajemnia jej uczucie. Bariera, którą Frankie przez lata budowała z pomocą matki, z każdą chwilą spędzoną z mężczyzną staje się coraz mniejsza. A przedstawione jest to w bardzo dokładny, subtelny sposób. Autorka nigdzie się nie śpieszy, akcja toczy się powolnym, ale nienużącym tempem. Jest tutaj idealnie budowany schemat przemian w umyśle głównej bohaterki. Obok życia uczuciowego Frankie, mamy też jej sferę zawodową, która ma na nią duży wpływ. Wraz z przyjaciółkami prowadzi biznes ślubny, przygotowuje wiązanki i stroją sale ślubne. Sarah Morgan zwraca naszą uwagę na to, że często wspomnienia są naszymi głównymi ograniczeniami, które nie pozwalają nam iść dalej. Notorycznie wmawiamy sobie wiele rzeczy, które istnieją tylko w naszych głowach, a jednak mają one negatywne oddziaływanie na to co czynimy. Jako ludzie mamy skłonności do zamykania się na świat, na inne osoby, tylko dlatego, że w minionych latach zostaliśmy skrzywdzeni, a to z kolei ma wpływ na to, że szczęście, które mamy tuż obok siebie nam umyka, niezauważone. Czasem warto się zatrzymać, popatrzeć obiektywnie na swoje życie i przemyśleć, czy robimy wszystko w zgodzie ze sobą, czy nieustannie próbujemy zaspokoić pragnienia innych osób. W książce "Zachód słońca w Central Parku" nie mamy przedstawionych historii tylko Matta i Frankie, poznajemy również losy ich przyjaciół, najbardziej zaskoczyło mnie wprowadzenie postaci Roxy, która przeszła o wiele więcej niż nasza główna bohaterka, i to właśnie dzięki tej kobiecie nastąpi przełomowy moment w życiu Frankie.
       "Zachód słońca w Central Parku" to niewielkich gabarytów książka o wielkiej treści. Nie ma w niej niespodziewanych zwrotów akcji, nie wiadomo jakiej dynamiki, ale ma w sobie coś co mnie zauroczyło. Prostota i ciekawi bohaterowie to główne cechy, które sprawiają, że mogę Wam polecić tę pozycję.





Za możliwość przeczytania tej książki dziękuję Wydawnictwu HarperCollins!
Logo Harper Collins

czwartek, 31 sierpnia 2017

Nowości wydawnicze - Wydawnictwo Insignis

Znalezione obrazy dla zapytania wydawnictwo insignis




Aga Lesiewicz Zaślepienie
Znasz to uczucie. Twoje życie jest na właściwym torze i wszystko idzie zgodnie z planem. A potem nieoczekiwanie wydarza się coś, co wywraca twój świat do góry nogami. Takie rzeczy mogą przydarzyć się każdemu, ale w przypadku Kristin Ryder sytuacja przybiera znacznie gorszy obrót… Kristin jest dobrze zapowiadającą się fotograficzką. Mieszka w modnym lofcie w londyńskiej dzielnicy Hoxton wraz ze swoim chłopakiem Antonem, twórcą street artu. Kiedy Kristin zaczyna otrzymywać anonimowe e-maile, przestaje czuć się bezpiecznie. Niepokojące załączniki wskazują na to, że nadawca zna doskonale wiele faktów z przeszłości Kristin. Wkrótce jej życie wymyka się spod kontroli. Komu może zaufać? Czy zdoła odkryć tożsamość tajemniczego nadawcy, zanim będzie za późno? Zaślepienie, zapierająca dech w piersiach powieść Agi Lesiewicz, będzie trzymała cię w napięciu aż do ostatniego trzasku migawki.






Chris Weitz Młody świat
„Młody świat” to opowieść o losach nastolatków w chylącym się ku ostatecznemu upadkowi Nowym Jorku. Nastolatków – bo tylko o oni przeżyli tajemniczą epidemię, która zdziesiątkowała populację naszej planety. Niemożliwe? Otóż jak najbardziej! Chris Weitz konsultował swój pomysł z naukowcami i lekarzami, którzy potwierdzili, że pewne hormony, których największa produkcja w organizmie przypada właśnie na okres dojrzewania, a potem gwałtownie spada, mogą być inhibitorami działania specyficznych drobnoustrojów, a więc zapewniają odporność na konkretne choroby.



PREMIERA: 27.09.2017

środa, 30 sierpnia 2017

[135] Agnieszka Lingas-Łoniewska - PRZEBUDZENIE

Agnieszka Lingas-Łoniewska - PRZEBUDZENIE
Wydawnictwo Filia 2013

Ocena: 8/10

Kiedyś się przebudzisz i dojdziesz do wniosku, że możesz nabrać powietrza w płuca i nie czujesz już tego nieznośnego bólu. Zrozumiesz, że właśnie nadszedł dla ciebie nowy dzień. Po tym przebudzeniu już wszystko będzie inne, bardziej przyjazne i mniej bolesne. Ale całej przeszłości nigdy nie wymażesz". Bohaterowie "Łatwopalnych" zmagają się z własną przeszłością, teraźniejszością, budując mozolnie szczęśliwą przyszłość. Jarek, Monika, Sylwia, Bernie, Grzesiek, Dorota. Życie wymaga poświęceń i szybkich decyzji. Jednak czy wszyscy są na to gotowi? Kontynuacja historii o gorącej miłości w malowniczych klimatach Dolnego Śląska.


       "Przebudzenie" to druga część trylogii Łatwopalni, czyli dalsze losy Jarka i Moniki. Czy tym razem miłość zwycięży? Czy dusze obu skrzywdzonych ludzi połączą się już na zawsze? Czytajcie dalej.
      Poprzednia część kończy się w bardzo nietypowy sposób, co sprawiło, że bardzo ucieszyłam się z tego, że miałam możliwość sięgnąć bez zbędnej przerwy po kolejny tom. Agnieszka Lingas-Łoniewska nie pozwala czytelnikowi się znudzić. Pierwsza część była dobra jednak to druga część była zdecydowanie lepsza. Bardziej dynamiczna akcja, wiele zwrotów i niespodziewanych sytuacji oraz co najważniejsze! Pojawiła się pewna postać, którą czytelnik może poznać w serii Zakręty losu, czyli Lukas Borowski. Mój ukochany bohater z jednej z ulubionych trylogii. To sprawiło, że czytało mi się jeszcze lepiej niż się tego spodziewałam. Nie wiem jak Pani Agnieszka to robi, ale na prawdę to połączenie romansu z lekką nutą kryminału przypadło mi tak do gustu, że jej książki dosłownie pochłaniam w całości. Losy Moniki i Jarka, pomimo tego, że mogą wydawać się zbyt banalne, wcale takie nie są. "Przebudzenie" zalicza się do książek, które skradają serce czytelnika i prowadzą go poprzez różne scenariusze życia. Podoba mi się to, że w tej części pojawiają się również losy bohaterów pobocznych, czyli przyjaciół naszej głównej pary. Życie Sylwii zmienia się całkowicie, chociaż nie z jej winy. Autorka w bardzo obrazowy sposób pokazuje tytułowe "przebudzenie" każdej z naszych postaci. Każdy z nich ma swoją przeszłość i zaplanowaną przyszłość, jednak wszyscy z nich są na takim etapie życia, na którym wiele się zmienia, otwierają oczy na pewne sprawy, widzą co w życiu jest tak na prawdę ważne. To chyba główna cecha tej książki, która tak bardzo mi się podoba, czyli po prostu życie. Bez zbędnego upiększania czy słodzenia. Takie sytuacje i wydarzenia mogą spotkać każdego z nas, każdy ma swoje wątpliwości, swoje błędy przeszłości i ból w sercu z różnych powodów, jednak najważniejsze jest to, aby odnaleźć ważnych dla nas ludzi, którzy będą przy nas nawet w najgorszym momencie naszego życia.
      Jesteś ciekawy jak potoczyła się miłość Jarka i Moniki? Jeśli masz za sobą lekturę pierwszej części to zdecydowanie musisz przeczytać również i tę. Sądzę, że jak lubisz romanse z nutką kryminału to ta historia jest dla Ciebie. Pozycja idealna na lato!


poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Cytatowy poniedziałek - odsłona 90 "Dom bez okien" Nadia Hashimi cz.1


"Godność nie ma nic wspólnego z pracą, jaką się wykonuje lecz z tym, jak się ją wykonuje". 

"Rwał się do walki, smakując rodzącą się wtedy furię. Wolał czuć gniew niż strach". 

"Siłę do życia zapewniało jej poczucie kontroli - nad własnymi uczuciami, własnym ciałem, własną rodziną". 

"Mężczyźni są sprytniejsi, często zmieniają żony, Kobiety natomiast kochają na zawsze, jak szalone". 

"Małżeństwo to swego rodzaju sport. Punkt za miłość, punkt za nienawiść. Rachubę prowadzi serce". 

"Nikt nie jest odporny na nieszczęścia". 

"Czasami ludzie potrzebują czasu, aby zrozumieć, co jest dla nich dobre". 

"To mężczyźni, a mężczyźni potrafią zobaczyć tylko to, czego mogą dotknąć. Dla nich świat jest zbudowany z kamienia, drewna i mięsa. Nie można ich o to winić, tak zostali pomyślani". 

"Widzimy twarz, która choć powinna, nie uśmiecha się, widzimy promień słońca między uschniętymi gałęziami drzewa. Dla kobiet czas biegnie inaczej. Męczą nas długie godziny wczoraj, nęcą krótkie chwile jutra. Oto jak żyjemy: rozdarte między tym, co było, i tym, co będzie".

piątek, 25 sierpnia 2017

[134] Danielle Steel - APARTAMENT

Danielle Steel - APARTAMENT
Wydawnictwo Amber 2016
Przekład: Barbara Kwiatkowska 


Ocena: 3/10


Miejsce, w którym spełniają się marzenia… Słoneczny apartament w sercu Nowego Jorku. Cztery młode lokatorki. Claire, ambitna projektantka damskich butów. Konserwatywny szef utrudnia jej karierę. Początkująca pisarka Abby szuka literackiej szansy. Jest uzależniona od starszego od niej reżysera, który pielęgnuje jej niewiarę w siebie. Sasha, sympatyczna studentka medycyny. Ma problemem z siostrą bliźniaczką, rozchwytywaną top modelką. Siostra robi niemądre rzeczy, a Sasha słono za nie płaci. Jest jeszcze Morgan, ambitna i niezależna finansistka z Wall Street. Z awersją do małżeństwa i, jako jedyna z dziewczyn, ze stałym partnerem. I z nieprzewidywalnym szefem. Każda z nich walczy o zawodowy sukces, a po cichu marzy o wielkiej miłości. Każda z nich dostaje swoją szansę. I na sukces, i na miłość... A wtedy gdy je osiągną, zrozumieją, co straciły, a co zyskały…





      To kolejne moje spotkanie z autorką najlepszych książek dla kobiet, czyli: Danielle Steel. Szczerze mówiąc ogromnie się zawiodłam. Piękna okładka, myśl, że akcja toczy się w Nowym Jorku i przygody czterech młodych kobiet wręcz zmusiły mnie bym wypożyczyła tę książkę. 
       Jednak to nie było tym, czego oczekiwałam. Długo czekałam aby napisać tę recenzję. Książkę przeczytałam w ubiegłym roku i piszę o niej dopiero teraz. Dlaczego? Czytajcie dalej... Chyba każda kobieta pragnie wielkiej miłości, tego by osiągnąć sukces, mieć bogatego przystojnego męża, prowadzić przyjemne, dostatnie życie i nie przejmować się żadnymi problemami. Takie losy czekały nasze cztery bohaterki. Dziewczyny mieszkają razem w apartamencie, każda z nich obarczona jest swoim bagażem doświadczeń, emocji, wspomnień. Każda z nich ma wyjątkowy charakter, marzenia i oczekiwania względem życia. Niestety nie wszystko idzie tak, jakby sobie tego życzyły. Fabuła wydawała mi się naprawdę ciekawa. Byłam nastawiona na mocno zarysowane charaktery bohaterek, ich ciekawe przygody, może dużą ilość romansów, tajemnic i wzbudzających ogrom emocji ich własnych przeżyć, które wypływałyby w trakcie trwania akcji książki, a co w tej książce było? Szczerze? Nic interesującego. Książka nie ma kompletnie żadnej akcji, brak dynamiki, przesłodzone dialogi i zerowa wartość dla czytelnika. Poza kilkoma przyjemnymi cytatami to nic więcej nie zapamiętałam z lektury tej książki. A szkoda, bo na prawdę ta pozycja wydawała się być dla mnie wysoce dopracowana i pasjonująca. Niestety było inaczej. Przypuszczam, że więcej po twórczość Danielle Steel nie sięgnę. To już moja, o ile dobrze pamiętam, trzecia książka tej autorki i tylko jedna przypadła mi do gustu. Nie będę się dłużej rozwodzić na temat tej powieści. Przebrnęłam z bólem, a u mnie to rzadkość, jak sami zauważacie po ocenach przeczytanych przeze mnie książek. Jesteś ciekawy tej książki? Czytaj! Jeśli nie, cóż, mało masz do stracenia.
     Nie chcę mówić, że nie polecam tej książki, bo ile osób tyle opinii, dla mnie ta książka była zdecydowanie stratą czasu. Jeżeli ktoś z Was ma ochotę na książkę lekką, łatwą i nie wymagającej zbyt dużej uwagi to ta pozycja będzie idealna. 

czwartek, 24 sierpnia 2017

Nowości wydawnicze - Wydawnictwo Psychoskok






Migawka Igor Kruk
Pojawić się, „mignąć” na chwilę w polu czyjegoś widzenia i szybko z niego zniknąć, pozostawiając jednocześnie wrażenie swojej obecności. Odbiorca nie jest pewien czy sytuacja wydarzyła się naprawdę czy była tylko wyobrażeniem w jego umyśle. Książka wyjątkowa, niebanalna, zaskakująca czytelnika już samą budową. Rozdziały w niej przeplatają się. Od samego początku poznajemy równolegle dwie historie „teraźniejszą” i porwanie Sylwii sprzed roku. Jesteśmy świadkami krótkich ujęć, wspomnień, przez co powoli wciągamy się w treść książki, a historia rozwija wątki do końcowego finału, który nie jest oczywisty. Główny bohater, Tomek pod wpływem poznania Sylwii przechodzi przemianę. Dlatego kilka dni z jego życia, ukazuje pewien kontrast jego postaci od samego początku. Podróżujemy wraz z mężczyzną przez wszystkie wydarzenia, które kształtują jego osobowość. Poznajemy go jako podrywacza, szukającego okazji w klubie, następnie jesteśmy świadkami zakochania się w dziewczynie i finalnym poznaniu prawdy, chęci skazania oprawców Sylwii.





Miłość do trzech zuckerbrinów Wiktor Pielewin
Wiktor Pielewin kolejny raz do głębi porusza pokolenie konsumentów i wywraca ich świat na nice. Autor nie obawia się dotykania najbardziej bolesnych zjawisk naszego życia – niewolnictwa informacyjnego, różnego rodzaju uzależnień. Topowy, trendowy, uznany i podziwiany, przekorny fantasta, satyryk i wizjoner na tle szalenie popularnej gry komputerowej „Angry Birds” dynamicznie ukazuje społeczeństwo internetu, konsumeryzmu, seksu i… terroryzmu. Główny bohater powieści szamocze się w sztywnych ramach społeczeństwa, z których chciałby się wydostać, lecz zastane warunki tak naprawdę go satysfakcjonują, dzięki czemu staje się postronnym obserwatorem. Dynamiczne rozważania przeplatane są mało radosnymi wnioskami, które tworzą dobry grunt dla uświadomienia sobie roli rosyjskiego konsumenta w życiu swego kraju. Co więc takiego niezwykłego proponuje Autor jako panaceum na choroby i bolączki naszego dystopijnego świata? Spojrzeć co rano w lustro. Powtarzać: „nie kłam, nie oszukuj, nie zabijaj”. Tylko tyle.





Mroczny spadek Małgorzata Mossakowska-Górnikowska
Fascynująca, trzymająca w napięciu historia dziewczyny, która w odziedziczonym mieszkaniu znajduje tajemniczy skarb. Okazuje się jednak, że liczba chętnych do jego przejęcia jest zaskakująco długa. Majka Zalewska walczy nie tylko z długami, niespłaconymi kredytami, ale także musi zmierzyć się z demonami dzieciństwa. Na jaw zaczyna wychodzić podwójna tożsamość jej dziadka – pierwszego właściciela lokalu, który okazuje się radzieckim żołnierzem oddelegowanym do Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego na terenie Polski. Wielkie emocje, dramatyczne zwroty akcji i …miłość do intrygującego intelektualisty na motorze. Z pomocą przyjaciółki stara się odnaleźć skrytkę, do której klucz wmurował w ścianę łazienki jej przyszywany dziadek. Komu ostatecznie przypadnie spadek i jaką mroczną historię skrywa znalezisko z warszawskiej kamienicy?





Na pilską nutę... Spacerkiem po muzycznej Pile Arno Giese
To dokument historyczno - wspomnieniowy, w którym autor, wspomagając się bogatą bibliografią, opisuje dzieje ruchu muzycznego w mieście Piła od 1945 roku. To znaczy od chwili powrotu tych ziem, po 173 latach niewoli, do Macierzy, do Polski. Na stronach tej książki autor wprowadza czytelnika w tajniki rozwijającej się, z postępem lat, kultury muzycznej w mieście Piła. Przedstawia ludzi i instytucje, które w wielkim mozole i poświęceniu, nie patrząc na zaszczyty, w mieście nie posiadającym żadnej spuścizny i tradycji „Ojców Naszych”, odbudowywali wszystko to co przez prawie dwieście lat poskąpił miastu okupant...





Opowieści minionego lata Grażyna Krynicka
„Opowieści minionego lata” jest to swobodna kontynuacja pierwszej powieści autorki pod tytułem „Ukryte znaczenia”. Grażyna Krynicka w „Opowieściach minionego lata”, zainspirowana Mazurami, ich naturalnym urokiem, zagadką i tajemnicą, wykreowała niezwykły, wręcz baśniowy świat, ze wszystkimi jego cudownościami. Jednym z jego elementów są bohaterowie. Czytelnik poznaje zawsze rozczochranego skrzata Frumosa, który przychodzi na ratunek dzieciom właśnie wtedy, kiedy znalazły się w sytuacji bez wyjścia. Kacper i Marta muszą bowiem dotrzeć do tajemniczej skrzynki, zawierającej magiczne przedmioty. Będziemy świadkami rozwijającej się groźnej walki Dobra ze Złem, z której bohaterowie nie tylko wyjdą zwycięsko, ale też zrozumieją, że nawet gdy nie szukamy przygód, to one i tak zawsze nas znajdą. Zawsze, gdy tylko to potrzebne jest światu.





Pułapka Jolanta Maria Kaleta
„Pułapka” Jolanty Marii Kalety to powieść przygodowa z elementami grozy. W tytułową pułapkę zamienia się stara gajówka stojąca na Mokrej Przełęczy w Górach Izerskich, zamykając w swym ponurym wnętrzu braci Czarnowskich wraz z żonami, którzy przyjechali w to miejsce w poszukiwaniu mitycznej „szczeliny jeleniogórskiej”, skrywającej ponoć bajeczne skarby ukryte przez Niemców pod koniec wojny. O schowku dowiaduje się także Justus Schwarz, obywatel RFN, który wraz ze swoim polskim wspólnikiem docierają w Góry Izerskie i ruszają na poszukiwania. Na izerski trop „szczeliny” wpada także Jacek Sulima, dziennikarz miesięcznika „Tropiciel” zajmującego się rozwiązywaniem tajemnic i zagadek Dolnego Śląska. Katastrofalne opady śniegu, syberyjski mróz oraz nietypowi mieszkańcy Gór Izerskich utrudnią bohaterom powieści dotarcie do prawdy, a niektórzy za swoją chciwość słono zapłacą.





Siedem Koron. Tom I. Narodziny Smoka Andrew Blage
Ta niezwykła historia, widziana oczami wszechwiedzącego narratora, pozwoli każdemu przenieść się do świata magii, smoków i niezwykłych zdarzeń. Głównym bohaterem książki jest Drago. To na jego losach oparta jest fabuła i to jego poznajemy już od momentu narodzin. Jak się okazuje, życie chłopca nie jest usłane różami. Już jako małe dziecko doświadcza ogromnego okrucieństwa, którego nie wytrzymałby niejeden dorosły. Jak potoczą się jego losy? Czy do końca swojego życia będzie skazany na klęskę? Co kryje w sobie mały Drago, który nie jest zwykłym chłopcem? ,,Siedem koron. Tom I. Narodziny Smoka” to znakomita propozycja dla tych, którzy pragną trochę ubarwić swoją szarą codzienność. Autor wykazał się niezwykłą kreatywnością nie tylko w sposobie aranżowania zdarzeń i bohaterów, lecz także dzięki grze, jaką proponuje czytelnikowi. Niektóre słowa celowo napisane są z błędem, aby później można było ułożyć z nich pewne przesłanie. Jak można się przekonać – lektura tej książki bawi lepiej, niż cokolwiek innego. Andrew Blage, debiutant, zafascynowany kulturą Japonii jak i mitologii, postanowił otworzyć drzwi do swojego świata wyobraźni. Light Novel to powieść zawierające rysunki w mangowym stylu.





Taniec z motylami Anna Wysocka-Kalkowska
„Kiedy zawodowo zajmujesz się malowaniem portretów poznajesz tysiące twarzy, szkicujesz ołówkiem ich zmarszczki, uśmiechy, dotykasz ich troski zapisane w głębinach spojrzeń i zgadujesz marzenia, które tak szczelnie starają się ukryć” Od takich słów zaczyna się kolejna powieść Anny Wysockiej Kalkowskiej pt. „ Taniec z motylami”, powieść, która zabiera nas w podróż szlakiem ludzkich tęsknot, pragnień i marzeń. Bohaterowie powieści stają w obliczu diametralnej zmiany ich dotychczasowego życia a w wszystko to za sprawą jednej tajemnicy. Główna bohaterka Zuzanna, mierzy się z przeszłością, od której od wielu lat uciekała odkrywając po drodze największe sekrety swojej matki. Czy możliwym jest aby rodzinna tajemnica odmieniła życie nie tylko jej ale i wielu przypadkowych osób? Jak wielki wpływ na nasze życie może mieć spotkanie odpowiedniej osoby w odpowiednim momencie? Taniec z motylami to pełna zmiennych emocji powieść o tym co w życiu najważniejsze, to powieść o miłości i przyjaźni, powieść o zapomnianych marzeniach, o akceptacji i przebaczeniu, wreszcie to powieść o tęsknocie i związanym z nią lęku.




Skusicie się na jakiś tytuł? :)

środa, 23 sierpnia 2017

[133] Eve Jagger - SEXY BASTARD. HARD

Eve Jagger - SEXY BASTARD. HARD
Wydawnictwo Kobiece 2017
Przekład: Agnieszka Brodzik



Ocena: 6/10

Pierwszy tom piorunującej serii o niepokornych mężczyznach autorstwa bestsellerowej Eve Jagger. Silny, arogancki i nieznoszący sprzeciwu Ryder to król nocnego życia w Atlancie. Na co dzień jest właścicielem klubu nocnego, po godzinach zarządza potajemnie podziemnym ringiem. Wkrótce na jego drodze pojawia się Cassie, która po ucieczce z Londynu wraca do rodzinnej Atlanty. Dziewczyna licząc na spokojne życie, nie spodziewa się, że pewnej nocy do jej domu wtargnie wściekły Ryder Cole. Bezwzględny mężczyzna zamierza ukarać brata Cassie za niespłacone długi. Aby ocalić brata, Cassie wdaje się w niebezpieczny układ z Ryderem i zaczyna angażować się w jego szemrane interesy. Wkrótce obezwładniające pożądanie między nimi jest nie do ukrycia. Niestety nie obejdzie się bez konsekwencji. Ryder nie pozwoli jej tak po prostu odejść, a Cassie nie może ukrywać się w nieskończoność.



      Wydawnictwo Kobiece kolejny raz zachęca czytelniczki swoimi pięknymi okładkami. "Sexy Bastard. Hard" to pierwsza część całkowicie oryginalnej serii romansów autorstwa Eve Jagger. Czy warto poświęcić czas na poznanie losów niepokornego Rydera i równie niesubordynowanej Cassie? Czytajcie dalej!
       W tej książce poznajemy, jak już wspomniałam, Cassie, dziewczynę, która uciekła przed pewnym mężczyzną, z którym kiedyś planowała przyszłość. Miała nadzieje na spokojne życie w rodzinnym domu, jednak dzięki swojemu bratu jej plany dość szybko wyparowały, bo Jamie zadłużył się na sporą kwotę u Rydera, niebezpiecznego faceta, właściciela klubów i organizatora nielegalnych walk wręcz, a teraz zniknął i zostawił siostrę na pastwę swoich wrogów. Kiedy to Ryder postanawia odebrać od dłużnika swoje pieniądze okazuje się, że w zastawionym domu go nie ma, a jest za to Cassie. Kobieta, pod presją całej sytuacji, postanawia iść z Ryderem na ugodę zawierając między sobą umowę, która ma na celu spłacić długi brata. Tak właśnie skrzyżowały się drogi naszych głównych bohaterów, których losy przeplatane będą dodatkowo tragicznymi wydarzeniami z przeszłości dziewczyny, bo nie tak łatwo uciec od swojej byłej miłości. Cała historia, to muszę przyznać, jest dość ciekawa, zakończenie o dziwo jest wyjątkowo niespotykane, dość brutalne i z całą pewnością czytelnik tego się nie spodziewa. Autorka dużą uwagę zwróciła na lojalne zachowanie Cassie wobec brata. Nie każdy z nas miałby tyle odwagi aby brać na swoje barki kłopoty z gangsterami, których narobiła bliska nam osoba. Dodatkowo Eve Jagger postarała się aby charakter Rydera był idealnie dopracowany, bo wiadomo, jak na faceta z jego pozycją musi spełniać pewne warunki takie jak: być aroganckim, pewnym siebie i momentami chamskim. Zaskoczyła mnie natomiast kreacja postaci dziewczyny. Była ona nie mniej niż Cole pewna siebie i momentami denerwowały mnie jej odzywki, niektórym może się to spodobać, bo rzeczywiście jest ona całkiem inaczej przedstawiona niż schematyczne szare myszki w takich powieściach. Wiadomo, ile ludzi tyle opinii. Poza tym małym szczegółem, książka wypada bardzo dobrze. Mamy wybuchową mieszankę uczuć i emocji doprawioną kilogramem namiętności pomimo niewielkich rozmiarów książki. To też zaliczyłabym na plus, bo lepiej krótsza historia, która porwie czytelnika niż naciągana z dużą ilością niepotrzebnych opisów tylko po to aby objętość się zgadzała. 
       Jeśli do tej pory ktokolwiek z Was ma jeszcze jakiekolwiek opory przed tą powieścią to nie wahaj się już dłużej. To pikantna historia, która pobudzi wyobraźnię, ale i zwróci uwagę na rzeczy, które są w życiu ważne, takie jak rodzina, miłość i zaufanie.


Za możliwość przeczytania tej książki dziękuję Wydawnictwu Kobiecemu!
Wydawnictwo Kobiece